Nepal 2 (Nederlands) (For English see below)

Na een rustig december, begonnen wij dit nieuwe jaar met een geweldig avontuur…. Voor we het vergeten: Gelukkig Nieuwjaar!!! Dat 2010 veel liefde, geluk en goede gezondheid voor jullie en ieder die belangrijk voor jullie is. 

In december hielden wij ons bezig met de dagelijkse dingen: paragliden (Brad), lezen (veel… we kopen en verkopen regelmatig nieuwe boeken!!) en schrijven (Maaike). Maar naast dat vierden wij ook Noah’ s eerste verjaardag (de zoon van Elli en Claudio) met echte Finse appeltaart, jummie!!! En wij waren uitgenodigd voor Nepalees huwelijk, van Prasanna (een nicht van Nushie) en Yannick. Wij hadden niet de ceremonie meegemaakt (wij hoorden dat het 2 uur duurde en het belangrijkste was evengoed het Ja, ik wil – deel…), maar wij gingen naar het feest in de avond. Wij hadden heerlijk gegeten (een buffet met heerlijke schotels) en kletsen met heel wat mensen. Het leek alsof zij de gehele stad uitgenodigd hadden, want wij zagen zelfs de eigenaresse van de supermarkt naast ons hotel! Het was ook goed om te zien dat het personeel van het restaurant van ons hotel daar ook aan het feesten was. Die jongens werken 7 dagen per week, 52 weken per jaar, dus zij verdienen wel een avondje vrij zo af en toe!

Ook hebben we allebei ergens een koutje opgelopen en na 2 weken sniffen en snuffen (de eeuwigdurende verhoudheid leek het wel…) was het gelukkig over… Het weer is nog steeds wel lekker, maar vooral ‘s nachts kan het erg koud worden. Misschien was het slapen met het open raam een nachtje teveel voor ons…? Maar goed, het is over en voelen ons weer helemaal goed. Wij zijn ook regelmatig voor een hardlooprondje langs het meer gegaan, wat ‘s ochtends prachtig is. We moesten alleen proberen om de zwerfhonden te vermijden en slalommend om de waterbuffels gaan, maar zo konden wij tenminste fit blijven! Een dag stopten wij voor het rekken en strekken naast een Tibetaanse vrouw die slechts met ons wilde kletsen (en niet haar juwelen verkopen), Tashi. Zij was een zeer aardige vrouw die ons over het leven hier in Nepal als Tibetaanse vertelde. Het is best zwaar. Alhoewel ze hier geboren is, zal zij nooit een Nepals paspoort krijgen en daarom ook geen rechten hebben op wat dan ook. Nepalis zijn ook erg negatief tegenover Tibetanen, bang dat zij de baantjes zullen inpikken, maar Tibetanen mogen hier niet eens werken. Het is droevig… Tashi loopt elke dag 2 uur naar Pokhara om juwelen te verkopen, en hoewel zij het niet aanbood, vroegen wij of wij haar sieraden konden zien. Het was prachtig, wij kochten een mooie ketting voor Maaike, met het Om-symbool op de hanger, heel erg mooi.

Jammer genoeg ervoeren wij ook negatieve kant van Nepal: Stakingen… Achterlijke Maoisten (ongelooflijk dat er nog mensen zijn die daarni geloven, het is de 21ste eeuw!!) hebben hier een paar stakingen, waarbij er geen auto’s op de straten zijn toegestaan en alle winkels moeten worden gesloten. De eerste keer dat wij het zagen was een bizar gezicht, Pokhara leek bijna een spookstad met alle metaalrekken gesloten voor de winkels en geen toeterende auto’s op straat. En natuurlijk Maoisten die over de straat marcheren (tiener-jochies die denken dat ze de macht hebben, zielig zielig…), en winkels aanvallen die open waren (stenen door de ruiten…). Het laat ons zeker nog meer waarderen dat wij in een normale westerse wereld leven.

Maaike weet nu ook alle ins en outs van cricket (die op de internationale TV-zenders hier wordt getoond). Het is een lastig spel om te begrijpen als je er niet mee opgegroeid bent, maar op de een of andere manier leerde ik het na slechts een wedstrijd kijken met Brad’s uitleg! 🙂 Brad is ook nog naar de kapper geweest en hoewel het niet zo goed is als in Europa, paste zijn haar tenminste weer in zijn helm… haha!

Eerste Kerstdag zijn we begonnen met ontbijt in bed (zoals wij gewoonlijk eigenlijk, het is nu te koud om buiten op ons terras te zitten en in de kamer hebben we geen ontbijttafel!) en hadden we een relaxte dag die met diner in Thic Thak eindigde, een prachtig restaurant in Lakeside. Het eten is heerlijk en ze hebben geweldige service (zelfs sommige westerse restaurants kunnen daar wat van leren!), en dat alles voor slechts een paar euro per persoon! Oudejaarsavond was niet precies zoals wij verwacht hadden. Na het opblijven tot 12 uur besloten wij naar het dak van het hotel te gaan om te zien wat de festiviteiten, maar niets… helemaal niets…. hahaha! Gelukkig had Maaike het ouderwetse liedje Happy New Year op haar MP3 staan zodat we dat om 12 uur konden beluisteren en iets van het nieuwe jaar konden vieren… De manager van het hotel, Probin, had ons reeds verteld dat 1 januari 2010 voor ons, in Nepal de 17e van de 9de maand van 2066 is, dus niets speciaals voor de Nepali’s… Nou ja: Gelukkige zeventiende van negende van 2066, Nepal!!! : -)

Op zondag 4 januari ging Maaike paragliden met Bella, een kennis van ons. Zij heeft pas geleden haar kwalificatie als tandem-piloot gehaald en wil zoveel mogelijk oefenen! Samen met Brad vlogen we ongeveer 20 minuten, wat een geweldig gevoel: we vliegen samen in het Himalayagebergte!!! Whoohooo!!! Maar niets afdoen aan de prachtige vlucht met Bella, maandag 5 januari 2010 was een dag om nooit te vergeten… Wij gingen parahawken….

Parahawking is als paragliding (van een berg afrennen en met een parachute vliegen), maar dan met roofvogels… Yeah!!! Wij spraken om 09.30 af met Scott en Jamie, onze tandempilots, bij de winkel van Frontiers. Daar stapten wij in een taxi met Scott, Victoria en Bob, de Egyptische gier. Na 20 minuten rijden naar Sarangkot, liepen wij naar de startplaats en kregen onze instructies terwijl wij in onze paragliding uitrustingen werden gehesen. Wij kregen een leren handschoen aan onze linkerhand en een klein buideltasje aan de voorzijde van ons harnas met daarin buffelsvlees. Wij kregen de instructies hoe we moesten voeren (linkerhand uitstrekken en hou het stil zodat de vogel een stabiele plaats om op te landen) en wanneer (de tandempilot zal het fluitje blazen). Klaar voor de start, af!!! Met 2 goede starts (Maaike met Jamie en Brad met Scott om hem verdere instructies te geven over het vliegen terwijl je voert), waren wij in de lucht met onze tandems, in het Himalayagebergte en we hadden Bob minstens 10 keer gevoerd! Het was zo ongelooflijk, vliegend in de lucht zoals een vogel, met een vogel!!! 🙂 Aan onze outfits was ook een film camera bevestigd en is de hele ervaring gefilmd. Maaike probeerde ook om zoveel mogelijk foto’s te maken. Na de eerste vlucht hadden we lunch bij Maya Devi, direct naast de landingsgrond (geweldige landingen, we kwamen onwijs snel aan en door een ruk aan de remmen stopten we zodat we rustig op de grond konden stappen… wow), Anita koote een heerlijke spaghetti voor ons. Toen was het tijd om de haviken te laten vliegen. Net zoals bij een roofvogel show stonden wij met vlees in onze handen om de vogel (Sapana) naar ons aan te laten vliegen. Echt super om te doen! Toen was het tijd voor onze tweede vlucht. Maaike ging wederom een tandem doen, met Scott dit keer en Brad ging solo vliegen. Nu vlogen wij met Kevin, een oudere Egyptische gier (vandaar de witte kleur van zijn veren). Ondanks alle dingen die voor Brad konden gaan (zoveel dingen om aan te denken: het vlees in je hand krijgen, op het fluitje blazen, de vogel in de gaten houden, en oh ja, ook proberen zo lang in de lucht te blijven zonder tegen de berg of andere paragliders te vliegen…), was het een groot succes!!! De foto’s bewijzen het: Brad vloog solo met een roofvogel op zijn hand!!! Wij waren zooooooo blij na deze dag, het verliep allemaal zo perfect!!! Na de tweede vlucht liept Brad een andere havik vliegen, en toevallig heette deze ook Brad. Leuke foto dus: Brad met de havik Brad! 🙂 Deze dag was werkelijk een hoogtepunt van deze reis (oke, natuurlijk naast het zien van Dalai Lama…), en voor Brad (een piloot door en door) een hoogtepunt van zijn leven. Zo ongelooflijk dat dit mogelijk is, en alleen hier in Nepal. Voor meer informatie: http://www.parahawking.com/ en http://www.himalayanraptorrescue.org/

Wij blijven nog maar een paar daagjes hier in Pokhara, want we vliegen terug naar Katmandu op 9 januari. Na een paar dagen Katmandu gaan we naar India om daar wat meer te bewonderen, en dan op 9 februari terug naar Europa. We houden jullie op de hoogte!!!

Veel liefs, Maaike en Brad

Advertisements

About Maaike

Besides my travelblog on https://maaikie14.wordpress.com, I have another website with various articles on http://thecuriousbutterfly.com. See you on either one or both of them!
This entry was posted in Reizen, Travel and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s